2ος Κύκλος Συζητήσεων ΣΠΦΣΘ 2017-2018

A New Design (9)

Advertisements

Τμήματα και ώρες εντευκτηρίου Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

tmhmata syllogou 2017 (1)

Δελτίου Τύπου – 1ος Κύκλος Συζητήσεων Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Θεσσαλονίκη, 19-11-2017
Αρ.Πρ.: 741

Δελτίου Τύπου – 1ος Κύκλος Συζητήσεων Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δράσης, θα διοργανώσει για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 μια σειρά κύκλων συζητήσεων. Η θεματολογία που θα πραγματεύονται άπτεται της λαογραφίας του ποντιακού Ελληνισμού, της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής καθώς και ευρύτερων κοινωνικών θεμάτων, άξονες στους οποίους στηρίζονται οι δράσεις και η λειτουργία του Συλλόγου.

Για τον πρώτο κύκλο συζητήσεων, επιλέχθηκε να γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών». Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την Γενοκτονία τους από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μία παραγωγή της Small Planet για το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, με οδηγό στην παρουσίαση και την αφήγηση τον καταξιωμένο Έλληνα
ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου.

Παράλληλα θα γίνει συζήτηση με τον Κυριακίδη Θεοδόση, Θεολόγο – Ιστορικό, ο οποίος ανέλαβε και τη γλωσσική επιμέλεια του όλου έργου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30, στα γραφεία του Συλλόγου, Πετροπουλακιδών 3 ( Αγίου Δημητρίου με Ιασωνίδου). Θα μας τιμήσει ιδιαίτερα η παρουσία σας.

Με εκτίμηση,
To Δ.Σ.

23722758_576481469371381_7133544582909093182_n

Πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων ΣΠΦΣΘ εν όψει της 19ης Μαΐου 2017

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης εν όψει της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού:

► Τετάρτη 10 Μαΐου:

Υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης τελεί το ντοκιμαντέρ: «Πόντος οι Μεγάλες Ώρες» του LIVEMEDIA.Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί, στις 10 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 19ης Μαΐου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Για την παρουσία σας απαραίτητη είναι η ηλεκτρονική σας εγγραφή
http://services.livemedia.com/register/pontosmegaro.aspx

Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι μια πρωτοβουλία του LIVEMEDIA και αφιερώνεται στη μνήμη της Μυροφόρας Σάρρα Παρχαρίδου. Η είσοδος είναι δωρεάν και το κόστος καλύπτεται αποκλειστικά από το LIVEMEDIA.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στα ραγδαία και τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πως κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία.

Δείτε το τρέιλερ: https://m.youtube.com/watch?v=YJi6oP5vd18

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:
Ιάκωβος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Φωτιάδης
Δημήτρης Καραμήτσος
Φάνης Μαλκίδης
Θεοδόσης Κυριακίδης
Γιώργος Παρχαρίδης
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Ιωάννης Τασσιάς
Γιάννης Αποστολίδης
Ουρανία Καλογερίδου

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Αχιλλέας Βασιλειάδης
Κώστας Σιαμίδης
Γιάννης Πολυχρονίδης
Χρήστος Γεωργιάδης

► Δευτέρα 15 Μαΐου:

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης διοργανώνει ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός: Από τη Γενοκτονία στην Καινοτομία» και ομιλητή τον Μιχαηλίδη Νικόλαο,διδάκτορα ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Princeton. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 η ώρα στον χώρου του Συλλόγου (Πετροπουλακιδών 3, Αγίου Δημητρίου με Ιασωνίδου).

► Τετάρτη 17 Μαΐου:

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Ποταμιάς, σας προσκαλούν στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουν για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στις 08:00μ.μ.
Προαύλιο 5ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου (17ης Νοέμβρη 2 / Πλησίον Ολυμπιάδος)
Φιλική σμμετοχή: Τραγούδι: Παρχαρίδης Αλέξης, Λύρα: Κυριακίδης Κώστας, Νταούλι: Μόσχος Παναγιώτης.

Είσοδος Ελεύθερη

► Πέμπτη 18 Μαΐου:

✔ Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία στο Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α., στα πλαίσια της πανελλαδικής αιμοδοσίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με τίτλο «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε».

Μπορεί να προσφέρει αίμα οποιοσδήποτε έχει συμπληρώσει τα 18 και είναι υγιής (*θα γίνουν κάποιες απλές εξετάσεις από τους νοσοκόμους του Κέντρου). Για την ασφάλεια του καθενός, καλό είναι να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 8 ώρες και να έχει φάει πρωινό.

Τα μέλη του Συλλόγου θα βρίσκονται στο Κέντρο Αιμοδοσίας από τις 08.30 ως τις 13.30 την Πέμπτη 18 Μαΐου.

✔ Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει , σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Ολονυκτία
στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 23:00 στη μνήμη των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου.

► Παρασκευή 19 Μαΐου:

✔ Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης θα οργανώσει ενημερωτικό περίπτερο στην είσοδο της Κάτω Φοιτητική Λέσχη του Α.Π.Θ. με σκοπό την ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας σχετικά με την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

✔ Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στην Θεσσαλονίκη, στις 18.30 με ομιλήτρια την Δρ. Ελένη Θεοχάρους (Ευρωβουλευτή της Κύπρου και ακτιβίστρια).