Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Ιδρύθηκε το έτος 2004 ύστερα από μακρά προπαρασκευαστική περίοδο και υπό την επίμονη απαίτηση της κοινής γνώμης των Ποντίων και εκπροσώπων εκατοντάδων σωματείων για ενιαία, αξιόπιστη και αποτελεσματική έκφραση και εκπροσώπηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Το έτος 2002 εκπρόσωποι 35 σωματείων συνήλθαν στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν τον προβληματισμό και ανησυχία τους για την κατάσταση του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε δεύτερο βαθμό και αποφάσισαν για το θέμα αυτό την σύγκλιση ευρείας συνδιάσκεψης όλων των σωματείων της Ελλάδος. Στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15-12-2002 στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφική Σχολής του Α.Π.Θ συμμετείχαν εκπρόσωποι 186 σωματείων. Αποφασίσθηκε ομόφωνα η δημιουργία μιας ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων της Ελλάδος, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί οργανωτικό Συνέδριο. Εκλέχθηκε 50μελής οργανωτική επιτροπή υπό τον Καθηγητή της Ιατρικής Γεώργιο Παρχαρίδη, στην οποία ανετέθη εντολή να μεριμνήσει για την πραγματοποίηση του οργανωτικού συνεδρίου. Το Οργανωτικό συνέδριο έγινε στις 27-28 Ιουνίου 2003 στην νέα αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 336 ποντιακών σωματείων και 300 παρατηρητές από όλη την Ελλάδα. Έλαβαν τον λόγο 76 σύνεδροι και εγκρίθηκε σχέδιο καταστατικού για την δημιουργία μιας ομοσπονδίας υπό την επωνυμία Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε). Ορίσθηκε 19μελης προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Καθηγητή της Ιατρικής Γεώργιο Παρχαρίδη και Γενικό Γραμματέα τον Δικηγόρο Κωνσταντίνο Γαβρίδη. Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης πρόσφερε στις εγκαταστάσεις της δωρεάν στέγη στην Προσωρινή Διοίκηση και έθεσε στην διάθεση της, την υλικοτεχνική υποδομή της.

Η Π.Ο.Ε έχει στην δύναμή της 433 ποντιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.

Πάγιοι στόχοι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:

1) Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

2) Η ευρύτερη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

3) Διάσωση και ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως πλησιέστερη προς την αρχαία γλώσσα ελληνική διάλεκτο.

4) Ενεργή υποστήριξη του απόδημου ποντιακού ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

5) Η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ν.Π.Δ.Δ. Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και επιτευχθεί η ουσιαστική ανιστόριση της Ιεράς Μονής, που δυστυχώς επί 50 συνεχή χρόνια διοικείται από μια οικογένεια.

6) Υποστήριξη στα αιτήματα των προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση σε θέματα στεγαστικής αποκατάστασης  και ελληνικής ιθαγένειας.

7) Επιστροφή της τεράστιας ανταλλάξιμης περιουσίας στους φυσικούς δικαιούχους τους απογόνους των ξεριζωμένων Ποντίων της πρώτης γενιάς βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης περί ανταλλαγής των πληθυσμών.

8) Προστασία των ελληνικών μνημείων στην Μικρά Ασία και τον Πόντο.

9) Η υποστήριξη των εδρών σπουδών σε πανεπιστήμια του Εξωτερικού που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

10) Ενιαία έκφραση των ποντιακών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.

  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 054737

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close