Τα Χριστούγεννα στον Πόντο

Η εορταστική περίοδος, από τα Χριστούγεννα μέχρι την ημέρα των Φώτων, ονομαζόταν στον Πόντο «Δωδεκαήμερο» ή «Καλαντόφωτα». Οι κάτοικοι του Ευξείνου Πόντου προετοιμάζονταν από άκρη σ’ άκρη, για την έλευση του Θεανθρώπου και την αλλαγή του έτους.

Πολλοί έβρισκαν με αυτές τις μέρες την ευκαιρία να τελέσουν γάμους, βαφτίσεις κλπ, καθώς γύριζαν οι ξενιτεμένοι στον τόπο τους και η οικογένεια ήταν πάλι σύσσωμη.

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι έβγαιναν στους δρόμους για να ψάλουν τα Κάλαντα, με την συνοδεία της λύρας. Στην ομάδα βρισκόταν και ο «ταμίας», ο οποίος κρατούσε το δίσακο, όπου τοποθετούσε ο κόσμος ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα κλπ. ως φιλοδώρημα. Στη συνέχεια έδιναν μία θεατρική παράσταση με θέμα τους τρεις μάγους και αποχωρούσαν με χορό και ευχές.

Στη Νικομήδεια και τα Κοτύωρα τραγουδούσαν «Άναρχος Θεός καταβέβηκεν και εν τω σπήλαιω κατώκησεν…». Στο σπίτι οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το τραπέζι, στο οποίο, εκτός από τα φαγητά και τα ποτά, τοποθετούσαν και μία εικόνα της Παναγίας. Αυτό ήταν το λεγόμενο «Τραπέζ’ τη Παναΐας». Στην Σάντα τα κύρια φαγητά ήταν επτά, όσα και οι Ενορίες της.

Στην Γαλίαινα τα παιδιά έδιναν στους γονείς κλαδιά απιδιάς αναπαριστώντας τους τρεις μάγους και έλεγαν «Καλοχρονία, καλοκαρδία, να ζει ο πατέρας και η μητέρα και όλ’ οι οσπιτα̤νοί». Στην συνέχεια ο πατέρας έβαζε στο στόμα τους μια μπουκιά ψωμί.

Στο τραπέζι επίσης υπήρχαν τα Χριστόψωμα, πάνω στα οποία κεντούσαν με αμύγδαλα την γέννηση του Χριστού. Αυτά ήταν και για τα μέλη της οικογένειας, αλλά και για τα ζώα.

Μόλις χτυπούσε η καμπάνα, άναβαν το τζάκι με ένα κούτσουρο, το «χριστοκούρ’». Με αυτή τους την πράξη πίστευαν, ότι με την έξοδο του καπνού από την καμινάδα θα έφευγε και το κακό. Πολλές οικογένειες άναβαν ένα χριστοκούρ’ τη μέρα για όλο το Δωδεκαήμερο. Πρόσεχαν αυτό το κούτσουρο να στέκεται όρθιο και αν έσβηνε η φωτιά το θεωρούσαν πολύ κακό σημάδι.

Τέλος, στην Αργυρούπολη και τα περίχωρά της, οι οικογένειες τοποθετούσαν σταυρωτά κλαδιά στο εικονοστάσι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close