59 χρόνια από τον θάνατο του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου

Ο Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος γεννήθηκε το 1884 στο χωριό Τσίτη της Αργυρούπολης. Ήταν γιατρός, εκδότης εφημερίδας και περιοδικού και από τους πρωτοπόρους της κίνησης για την ανεξαρτησία του Πόντου. Ήταν μαθητής του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, από όπου αποφοίτησε με άριστα, και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Ύστερα από τις σπουδές του στο Παρίσι, επέστρεψε στην Τραπεζούντα για να εργαστεί ως γιατρός. Διετέλεσε πρόεδρος του φιλεκπαιδευτικού συλλόγου «Ξενοφών» και γραμματέας της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας», ενώ υπήρξε αντιπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας Τραπεζούντας.

Το 1914 καταφεύγει στο Βατούμ, για να αποφύγει την υποχρεωτική στράτευση από τους Τούρκους. Με την επιστροφή του το 1916, ξεκινά την έκδοση του περιοδικού «Οι Κομνηνοί», ενώ ταυτόχρονα είναι διευθυντής του δημοτικού νοσοκομείου και αρχίατρος της περιφέρειας Τραπεζούντας. Το 1919, μαζί με άλλους γνωστούς Ελληνοπόντιους, ιδρύει στο Βατούμ την Εθνοσυνέλευση του Πόντου, με εκτελεστική αρχή το Εθνικό Συμβούλιο του Πόντου. Μετά τα γεγονότα των εκτοπισμών αποφασίζει να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει ενεργά στις εθνικές κοινοτικές οργανώσεις. Στις αρχές κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου εγκαθίσταται οριστικά στην Θεσσαλονίκη, όπου διετέλεσε πρόεδρος του «Κεντρικού Συνδέσμου Ποντίων Μακεδονίας-Θράκης».

Το 1927 ιδρύει την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, η οποία εκδίδει μέχρι και σήμερα το περιοδικό «Αρχείον Πόντου». Στην κυβέρνηση Βενιζέλου του 1928 γίνεται υπουργός-γενικός διοικητής Θράκης. Το 1933 ιδρύει την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε πρόεδρος για μία δεκαετία, ενώ το 1939-40 ιδρύει εντός της Λέσχης το πρώτο «Λαϊκό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», όπου διδάσκονταν τρία εκλαϊκευμένα μαθήματα την εβδομάδα, από καθηγητές πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια της Κατοχής μετέτρεψε την Λέσχη σε εθνικό κέντρο, όπου έβρισκαν προστασία οι άποροι. Το 1942 διέθεσε 150 εκατομμύρια δραχμές της Λέσχης για την περίθαλψη πολεμοπαθών, την ενίσχυση του Οίκου Φοιτητή και τους φυματικούς φοιτητές, για συσσίτια οργανώσεων και την χρηματοδότηση του «Αρχείου Πόντου».

Συνέγραψε το βιβλίο «Γύρω στην άσβεστη γλώσσα», ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στο «Θρύλοι και ιδανικά του Πόντου», το «Αρχείον Πόντου», τα «Ποντιακά Φύλλα», τα «Χρονικά του Πόντου» και την «Ποντιακή Εστία». Με την σύζυγό του Ιφιγένεια απέκτησε τρία παιδιά, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι, την Άννα Θεοφυλάκτου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα χειρουργός οφθαλμίατρος στην Ελλάδα. Πέθανε στις 12 Αυγούστου 1961, σε ηλικία 77 ετών.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, 3ος Τόμος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close