567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η πολιορκία της Πόλης ξεκίνησε στις 6 Απριλίου και διήρκησε έως την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όπου και τελικά καταλήφθηκε από τον Μωάμεθ Β΄τον Πορθητή και τον οθωμανικό στρατό. Αυτή η Άλωση σηματοδότησε και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το βράδυ της 28ης Μαΐου, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση και τις πηγές, τελείται στην Αγία Σοφία η τελευταία Θεία Λειτουργία. Εκεί ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και υπερασπιστές της Πόλης μεταλαμβάνουν και ο αυτοκράτορας εμψυχώνει το λαό.

Η εξασθένηση του Βυζαντίου είχε ξεκινήσει ήδη δύο αιώνες νωρίτερα από την αποφράδα μέρα της Άλωσης. Σε αυτό ασφαλώς καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού. Επομένως, η κατάκτηση και η εισχώρηση των Οθωμανών στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα φυσικό επόμενο, το οποίο δεν θα αργούσε, δεδομένης και της μεγάλης επέκτασης και ισχυροποίησής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επιστήμονες αναφέρονται συχνά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης ως το τέλος του Μεσαίωνα και την αφετηρία μιας νέας εποχής που σηματοδοτείται από ανακαλύψεις, την Αναγέννηση.

View this post on Instagram

567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Η πολιορκία της Πόλης ξεκίνησε στις 6 Απριλίου και διήρκησε έως την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όπου και τελικά καταλήφθηκε από τον Μωάμεθ Β΄τον Πορθητή και τον οθωμανικό στρατό. Αυτή η Άλωση σηματοδότησε και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το βράδυ της 28ης Μαΐου, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση και τις πηγές, τελείται στην Αγία Σοφία η τελευταία Θεία Λειτουργία. Εκεί ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και υπερασπιστές της Πόλης μεταλαμβάνουν και ο αυτοκράτορας εμψυχώνει το λαό. Η εξασθένηση του Βυζαντίου είχε ξεκινήσει ήδη δύο αιώνες νωρίτερα από την αποφράδα μέρα της Άλωσης. Σε αυτό ασφαλώς καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού. Επομένως, η κατάκτηση και η εισχώρηση των Οθωμανών στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα φυσικό επόμενο, το οποίο δεν θα αργούσε, δεδομένης και της μεγάλης επέκτασης και ισχυροποίησής τους στην ευρύτερη περιοχή. Οι επιστήμονες αναφέρονται συχνά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης ως το τέλος του Μεσαίωνα και την αφετηρία μιας νέας εποχής που σηματοδοτείται από ανακαλύψεις, την Αναγέννηση.

A post shared by ΣΠΦΣΘ (@spfsth) on

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close