7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα

Τον 14ο αιώνα εγκαθίσταται στη Ρουάντα, μία χώρα της Αφρικής, η φυλή των Χούτου και έναν αιώνα αργότερα, ακολουθεί η φυλή των Τούτσι. Το 1890, καταφθάνουν οι Γερμανοί και εν συνεχεία οι Βέλγοι. Για 500 χρόνια, οι Τούτσι, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μειοψηφία, λογίζονται ως άρχουσα τάξη από τους αποικιοκράτες και καταπιέζουν τους Χούτου. Έτσι, το 1959 ξεσπά ένοπλη διαμάχη.

Το 1962, η χώρα πετυχαίνει την ανεξαρτησία της και ξεκινά ένας αγώνας μεταξύ των δύο φυλών με σκοπό την επικράτηση της εκάστοτε φυλής στην εξουσία. Ο αγώνας μεταξύ των Χούτου και Τούτσι κορυφώνεται το 1994 με εξτρεμιστικές ομάδες των Χούτου να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των Τούτσι.

Το ίδιο έτος, με τον θάνατο του προέδρου της χώρας, δίδεται το κύριο έναυσμα για τη εντατικοποίηση των αναταραχών. Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυρίως του ραδιοφώνου, καθώς δίδονται εντολές και ασκείται προπαγάνδα με σκοπό την εξάπλωση των σφαγών.

Όλα αυτά που διαδραματίζονται μέσα σε 100 μόνο ημέρες, έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 800.000 άνθρωποι και να συντελεστεί η μεγαλύτερη γενοκτονία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η «Γενοκτονία της Ρουάντα», για την οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της η 7η Απριλίου.

Είναι, λοιπόν, γεγονός πως παρά την ραγδαία εξέλιξη που παρατηρείται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αποτελούν ακόμη πραγματικότητα. Στόχος πλέον πρέπει να γίνει η αναγνώριση τους και αποφυγή της επανάληψής τους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μίας πολύπλευρης και συλλογικής προσέγγισης του ζητήματος.

Το μήνυμα του Γ.Γ του Ο.Η.Ε Antonio Guterres

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close