7 χρόνια χωρίς τον Χρήστο Αντωνιάδη

Σαν σήμερα, Τρίτη 29 Ιανουαρίου του 2013 έφυγε από την ζωή ο μεγάλος στιχουργός και διακεκριμένος νευροχειρουργός ο Χρήστος Αντωνιάδης, σε ηλικία μόλις 63 χρονών.

Γεννήθηκε στην Ξηρολίμνη της Κοζάνης και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Εκλέχτηκε Λέκτορας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992 και το 1998 επίκουρος καθηγητής. Τα τελευταία χρόνια εργάζονταν ως Νευροχειρουργός στο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Η μεγάλη του αγάπη, εκτός από την Ιατρική, ήταν η ποντιακή μουσική. Μέσα από τους στίχους που έγραψε και μετέπειτα μελοποιήθηκαν, προσπάθησε να περιγράψει τις περιπέτειες και τα βάσανα του ποντιακού ελληνισμού. Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Κατάθεση ψυχής» μελοποιήθηκε από τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο και έγινε δίσκος στον οποίο συμμετείχε ως ερμηνευτής ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης. Επίσης έγραψε τραγούδια για το CD «Μαυροθάλασσα», στην προσπάθειά του προσεγγίζει τους Πόντιους στην Τουρκία με τους οποίους και είχε συνεργασία, λειτουργώντας ως «γέφυρα» επικοινωνίας μέσω των τραγουδιών.

Συνεργάστηκε με πάρα πολλούς Πόντιους τραγουδιστές, ενώ ως υπέρμαχος της διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου, έθεσε ως στόχο του να γράφει στίχους και ποιήματα στη μητρική του γλώσσα, των ποντιακή που έμαθε μικρός από τους γονείς και τους παππούδες του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close