15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Με επιτυχία διεξήχθη φέτος η 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής κατά το διάστημα 13 έως 15 Σεπτεμβρίου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική καθώς το παρόν έδωσαν και Ποντιακοί Σύλλογοι από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Η έναρξη της Συνάντησης έγινε επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής, όπου ακολούθησαν και οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί από τους επίσημους φορείς. Παρά την απουσία του Αρχιμανδρίτη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων διαβάστηκε λόγος του στον οποίο τόνιζε πως η παρούσα δράση αποτελεί φερέλπιδα απόδειξη ότι οι αγώνες για την αναγνώριση της γενοκτονίας συνεχίζονται. Εν συνεχεία, στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, όπου αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν έως τώρα μέσα στην χρονιά. Μετά το πέρας τον χαιρετισμών ακολούθησε γλέντι όπου οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους ποντιακών παραδοσιακών οργάνων.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό καθώς έγινε και μια σύντομη αναφορά στην εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Έπειτα τον λόγο πήρε η Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος και Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου, ανοίγοντας την πρώτη θεματική ενότητα της ημέρας, με τίτλο «Ποντική και Ποντιακή Διάλεκτος: Η κοινωνικότητά της 100 χρόνια μετά». Τόνισε πως η γλώσσα αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο προσδιορίζει την ταυτότητά μας και η οποία έχει διάρκεια μέσα στον χρόνο καθώς δύναται να απορροφά

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα στην οποία ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Διαμαντόγιαννης, γραφίστας και δημιουργός του λογοτύπου «G». Στην ομιλία του προσπάθησε να εξηγήσει το πως ο ίδιος ασχολήθηκε με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσω της γραφιστικής καθώς και να προτείνει τρόπους προώθησής της, προκειμένου να γίνει γνωστή σε μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Την σκυτάλη έλαβε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, όπου αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις δράσεις της καθώς επίσης παρουσίασε και το θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1914-1923». Επιπροσθέτως λόγω του ότι η 14η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστοφης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων. Το βράδυ ακολούθησε ποντιακή μουσική βραδιά.

Την επομένη, διενεργήθηκε ανοιχτή συζήτηση των παρευρισκομένων με τον Νίκο Μιχαηλίδη, Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον των Η.Π.Α, με κύριο θέμα «Εμείς και ο Πόντος 100 χρόνια μετά». Εκ μέρους του κυρίου Μιχαηλίδη έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως η δημιουργία κοινού ταμείου με απότερο στόχο την έκδοση συγγραμμάτων, η προστασία μνημείων στον Πόντο και η διοργάνωση ποντιακών φεστιβάλ σε περιοχές που δεν είναι έντονο το ποντιακό στοιχείο. Η διεκπεραίωση της Συνάνησης ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και ομόφωνη έγκριση των ψηφισμάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close