Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η 14η Σεπτεμβρίου εκτός από ημέρα εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, αποτελεί και ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ημερομηνία αυτή ορίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1998, ύστερα από απόφαση της ελληνικής Βουλής.

Από τις κυριότερες αιτίες της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και όχι μόνο, ήταν η έκρηξη του τουρκικού εθνικισμού, ο οποίος άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα ήδη από το 1908. Με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων το 1913 σηματοδοτούνται και οι πρώτοι γενικευμένοι διωγμοί.

Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Πιο συγκεκριμένα με τον όρο Μικρασιατική Καταστροφή περιγράφεται η τελευταία φάση της Μικρασιατικής εκστρατείας, δηλαδή το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1918-1922.

Αναμφίβολα, γεγονότα όπως αρπαγές και λεηλασίες σπιτιών, ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω μαρτυρικού βασανισμού των αιχμαλώτων, βιασμοί και κλίμα εκφοβισμού αλλά και οι ατέλειωτες πορείες αιχμαλώτων στα «τάγματα εργασίας» εκτυλίχθηκαν διαδοχκά εντός δύο τετραετιών (1914-1918 και 1920-1924).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά προσέγγιση στην Μικρασιατική Καταστροφή έχουν καταγραφεί 600.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες και 1.500.000 Έλληνες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close