Ο Δεκαπενταύγουστος στον Πόντο

Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται από τους απανταχού Χριστιανούς στις 15 Αυγούστου και αποτελεί μια από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, ενώ κατά άλλους αποκαλείται και ως «Πάσχα του καλοκαιριού». Από τις σημαντικότερες παραδόσεις είναι η νηστεία των πιστών από την αρχή του μήνα έως και εκείνη την ημέρα ούτως ώστε να μεταλάβουν.

Η Θεομητορική αυτή εορτή είχε ιδιαίτερη σημασία και για τους Έλληνες του Πόντου, καθώς μοναστήρια και παρεκκλήσια προς τιμήν της Θεοτόκου υπήρχαν σε κάθε χωριό ενώ απόγειο της λατρείας αποτελούσαν οι εορτασμοί που λάμβαναν χώρα στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Την ημέρα εκείνη οι πιστοί φορούσαν τα καλά τους, πήγαιναν να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία και έπειτα έστρωναν το γιορτινό τραπέζι, το οποίο ήταν γεμάτο με αγαθά κάθε λογής. Επιπλέον την περίοδο αυτή είθισται να τελούνται αρραβώνες, γάμοι και βαπτίσια λόγω του ότι τελείωναν οι αγροτικές δουλειές με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική άνεση χρόνου.

Ας σημειωθεί ακόμη πως ο Δεκαπενταύγουστος έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες του Πόντου δεδομένου ότι στις 15 Αυγούστου του 1461 πραγματοποιήθηκε η Άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς, με συνέπεια να καταλυθεί και το τελευταίο προπύργιο του Βυζαντινού.

15/08/1461: Η Άλωση της Τραπεζούντας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s