2 Αυγούστου: Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά

Η 2α Αυγούστου έχει καθιερωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «Ευρωπαϊκη Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά» ως ένδειξη απότισης φόρου τιμής στα 500.000 αυτά θύματα.

Τον Μάιο του 1944 αρχίζει να σχεδιάζεται από τους Ναζί η «Τελική Λύση» για το «Στρατόπεδο συγκέντρωσης των οικογενειών Τσιγγάνων» στο Άουσβιτς, με σκοπό την εκκαθάριση του στρατοπέδου στις 16 Μαΐου του ίδιου έτους.  Τότε, άνδρες, γυναίκες και παιδιά Ρομά, χρησιμοποιώντας όσα μέσα είχαν στην κατοχή τους-πέτρες, μπαστούνια και εργαλεία- εξεγείρονται και καταστέλλουν τις προσπάθειες των SS.

Στις 2 Αυγούστου δίδεται η τελική εντολή των SS, με αποτέλεσμα την εξόντωση 3.000 Ρομά ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Βάσει υπολογισμών, εκ των 23.000 Ρομά που βρίσκονταν στο στρατόπεδο, οι 19.000 πέθαναν εκεί.

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, τασσόμενος στην ιδέα για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εξάλειψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αναγνώριση τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s