Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1974, πριν από 45 χρόνια, πραγματοποιείται στην Κύπρο εισβολή από το τουρκικά στρατεύματα με κωδική ονομασία «Αττίλας», ξεκινώντας από τα παράλια της Κερύνειας. Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά πλήθος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σκορπούν τον θάνατο σε χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες. Εντός μερικών ωρών η Κερύνεια και η Λευκωσία βομβαρδίζονται ολοσχερώς και η καταστροφή εξαπλώνεται ταχύτατα. Πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ, γυναίκες βιάζονται ενώ άλλοι εξορίζονται.

Η βοήθεια του ελληνικού κράτους ήταν καθυστερημένη λόγω του ότι θεωρούσε πως η τουρκική πλευρά μπλόφαρε. Η Τουρκία ισχυριζόταν ότι η επιχείρηση αυτή αποτελούσε μια ειρηνευτική επέμβαση νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης των Εγγυήσεων, κάτι το οποίο διαψεύδεται κατηγορηματικά τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Για την εισβολή αυτή υπαίτιο ήταν το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου του ίδιου έτους, με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’ και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα.

Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από το ζοφερό αυτό γεγονός και η Λευκωσία αποτελεί ακόμη την μοναδική ευρωπαïκή πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή. Η πληγή για την Κύπρο παραμένει ανοιχτή και το μόνο βέβαιο είναι πως η εισβολή του «Αττίλα» γράφτηκε στις μελανές σελίδες της ιστορίας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s