24 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Σαν σήμερα, 24 χρόνια πριν, στις 11 Ιουλίου 1995 σημειώθηκε στην Σρεμπρένιτσα, μια ορεινή πόλη στο ανατολικό άκρο της Σερβικής Δημοκρατίας, στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οχτώ χιλιάδες μουσουλμάνοι άνδρες  κάθε ηλικίας  (από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένους) δολοφονήθηκαν στην πόλη της νότιας Βοσνίας από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, την στιγμή που η περιοχή είχε καταστεί ως  «προστατευόμενη ζώνη» από τον Ο.Η.Ε. Από τη σφαγή αυτή γλύτωσαν οι γυναίκες, οι οποίες εκτοπίστηκαν και έπεσαν θύματα βιασμού από Σερβοβόσνιους στρατιώτες.

Περίπου 12 χρόνια μετά, 26 Φεβρουαρίου 2007, η σφαγή στην Σρεμπρένιτσα  χαρακτηρίστηκε ως γενοκτονία, σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Αναγνώριση των γενοκτονιών και πάσης φύσεως εγκλημάτων που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βαρύνουσας σημασίας. Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας πως μόνον μέσω της ενημέρωσης  της παγκόσμιας κοινής γνώμης και της προσήλωσης στις αρχές της  δημοκρατίας και του ανθρωπισμού μπορεί να επιτευχθεί το εγχείρημα αυτό, στηρίζει οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί στη υλοποίησή του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close