Δελτίο Τύπου-Εκδρομή Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης

Θεσσαλονίκη : 05/07/2019

Αριθμός Πρωτοκόλλου : 835

Δελτίο Τύπου – Εκδρομή Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε για μια ακόμη χρονιά εκδρομή, στα ορεινά βοσκοτόπια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Ματσούκας «Το Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας». Πέρα από μέλη και φίλους του Συλλόγου στην εκδρομή συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Φλώρινας «Η Παράδοση».

«Το Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας» είναι μια εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από την Ένωση Ποντίων Ματσούκας στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης με σκοπό να φέρει σε επαφή τον κόσμο με το ποντιακό στοιχείο, αλλά και να αναβιώσει ήθη, έθιμα και παραδόσεις παρμένα από τον Πόντο, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το σύγχρονο γίγνεσθαι και διαφυλάσσοντας ακέραιη την μνήμη.

Στην αρχή τον λόγο πήρε ο Ιστορικός και Ερευνητής Λαογραφίας και Πολιτισμού, κύριος Χριστόφορος Χριστοφορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ετυμολογία της ποντιακής λέξης «παρχάρ’», καθώς και στα έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα παρχάρια του Πόντου. Τους παρευρισκομένους διασκέδασαν αρκετοί καλλιτέχνες με την παραδοσιακή ποντιακή μουσική τους, μεταδίδοντας τους έτσι τον παλμό και διατηρώντας το κέφι τους για αρκετή ώρα αμείωτο.

Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης οι παρχαρομάνες μύησαν τους παρευρισκομένους στις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων προσφέροντάς τους χειροποίητα ποντιακά εδέσματα. Εν συνεχεία το γλέντι μεταφέρθηκε στα παραδοσιακά καλύβια της περιοχής.

Τέλος, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης θα ήθελε να συγχαρεί την Ένωση Ποντίων Ματσούκας για την διεκπεραίωση της εκδήλωσης αυτής, καθώς και να την ευχαριστήσει για την στήριξή της προς τον Συλλόγο.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close