Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας

  Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από την Ορθοδοξία ως ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, Πατέρων της Εκκλησίας και βασικών πρωτεργατών της εκπαίδευσης. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η μάθηση και η γνώση λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες της ζωής του ανθρώπου. Ένα από τα σημαντικότερα και επιβλητικότερα κέντρα πολιτισμού στον Πόντο υπήρξε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας ή «Φάρος της Ανατολής» όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς.

  Το σχολείο αυτό άρχισε να λειτουργεί κατά τους πρώτους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αν και ήταν το μοναδικό σε όλη τη περιοχή, δεν είχε λάβει εξαρχής την πρέπουσα αναγνώριση. Με το χρόνο παρόλα αυτά άρχισε να αποκτά  αναγνώριση  και μετονομάστηκε Φροντιστήριο. Πρόκειται για ένα επιβλητικό τετραώροφο κτίριο σχήματος Π, με εσωτερική πίσω αυλή το οποίο ήταν  χτισμένο πάνω στα βράχια της παραλίας της Τραπεζούντας. Είχε 36 αίθουσες, κεντρική θέρμανση και στην πλευρά που έβλεπε στη θάλασσα υπήρχαν 2 επιπλέον όροφοι όπου στεγάζονταν το ανοικτό και κλειστό γυμναστήριο. Στο ισόγειο υπήρχαν οι αίθουσες ωδικής της Φιλαρμονικής Τραπεζούντας, η τραπεζαρία των μαθητών και το ιματιοφυλάκιο. Επιπλέον,  στεγάζονταν σύλλογοι που με κάποιο τρόπο σχετίζονταν με το Φροντιστήριο. Στον α’ όροφο βρίσκονταν οι τάξεις του Δημοτικού και τμήμα του Σχολαρχείου, ενώ στο β’ όροφο οι υπόλοιπες τάξεις του σχολαρχείου, το Γυμνάσιο και το Αναγνωστήριο.

   Το «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος» υπήρξε ο σημαντικότερος και μακροβιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός της Τραπεζούντας και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Μικράς Ασίας. Ιδρύθηκε το 1682 από τον Σεβαστό Κυμινήτη και διατηρήθηκε ως την αρχή της αποχώρησης των ελληνορθοδόξων από την πόλη το 1921. Η περίοδος από το 1817 ως το 1922, παρά τα όποια προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν, χαρακτηρίστηκε από διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας,. Οι σχέσεις με το ελληνικό κράτος συσφίχθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα, αφού το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας αναγνωρίστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως πλήρες Γυμνάσιο, ισότιμο των ελληνικών. Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας λειτούργησε μέχρι το 1922, αντιμετωπίζοντας κοινωνικές και πολιτικές δυσκολίες, ενώ το 1923 δόθηκε το οριστικό τέλος του με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s