Δελτίο Τύπου-Βεβήλωση Μνημείου Εβραϊκού Νεκροταφείου του Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 27-01-2019

Αρ.Πρ.:808

Δελτίο Τύπου-Βεβήλωση Μνημείου Εβραϊκου Νεκροταφείου του Α.Π.Θ.

Στις  27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν  το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία. Εξήντα χρόνια αργότερα ,στις 2 Νοεμβρίου 2005,  η 27η Ιανουαρίου ορίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως  Παγκόσμια Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

 Σήμερα, εν έτει 2019, παρά τους συνεχείς αγώνες εναντίον των εγκλημάτων  κατά της ανθρωπότητας και  παρά τη διάδοση του μηνύματος πως ο σεβασμός στα γεγονότα του παρελθόντος  αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την πρόληψη της επανάληψης των ιδίων ειδεχθών εγκλημάτων, περιστατικά όπως η καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου  που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαρτυρούν την έλλειψη σεβασμού στα γεγονότα που έχει καταγράψει η ιστορία.  

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, ενστερνιζόμενος την άποψη ότι τέτοιου είδους περιστατικά εκφυλίζουν την αξία του  παρελθόντος, καταδικάζει τις καταστροφές που έλαβαν χώρα.  Τα μέλη του Συλλόγου, αποτελώντας αφενός απογόνους ενός γενοκτονημένου λαού  που αγωνίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και φέροντας αφετέρου την φοιτητική ιδιότητα τονίζουν, πως είναι κατακριτέο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ιδίως στον πανεπιστημιακό χώρο, που αποτελεί φορέα παιδείας και θεματοφύλακα της ιστορίας. Επισημαίνεται, λοιπόν, πως απαιτείται η αφύπνιση όλων με σκοπό να τελεσφορήσει οποιαδήποτε προσπάθεια εξάλειψης των φαινομένων που ναρκοθετούν την ανέλιξη της ανθρωπότητας.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s